5 jasných príznakov toho, že by ste si mali dopriať wellness

24.9.2019
Prečítané 2303 x

Ak pracujete s ľuďmi, ktorí potrebujú pomoc, nesnažte sa od ich emócií oddeliť. Namiesto toho sa upriamte na fyzickú a psychickú pohodu, ktorú vám poskytne aj dobrý wellness pobyt.

zena, ktora pozera z okna na krasny vyhlad

1. Vyhorenie

Právnička Jeena Cho sa každodenne stretáva s ľudským utrpením. Ako sama tvrdí, na začiatku si príznaky vyhorenia nevšimla alebo ich len niekde hlboko v sebe popierala. Svoj stav pripisovala najmä lenivosti.

Až neskôr si uvedomila, aký vplyv majú zväčša negatívne prípady klientov na jej duševný stav. Preto aby sa s vyhorením vysporiadala, začala prikladať väčšiu dôležitosť relaxácii, premýšľaniu a celkovo akýmkoľvek spôsobom dobíjania energie.

Teraz iným právnikom radí, aby sa pred pojednávaním šli na 30 minút prejsť. Podľa nej je totižto domnienka, že právnik by mal všetok svoj čas venovať klientovi, nesprávna a hlavne neprospešná pre jeho zdravie.

Veď nakoniec, ak nie sú právnici alebo lekári na tom zdravotne dobre, ako môžu pomôcť iným ľuďom?

2. Únava

Keď raz Jeenu Cho, ktorá sa ako právnička špecializuje na bankroty, navštívila jedna žena, úplne z nej vyčerpala všetku energiu. „Jediné, na čo som myslela, bolo, nech niekto túto ženu utíši a nech už neplače. Bola som unavená. Nemala som žiadnu emocionálnu energiu. Moja zásoba empatie bola úplne na nule. Moje srdce bolo zamknuté. Nemala som nič, čo by som dávala.“

Podľa Choovej je pri vzdelávaní pracovníkov, ktorí pomáhajú iným ľuďom, dôležité zdôrazniť, že ľudské utrpenie má na nich nejaký vplyv. Oddeliť emócie právnika alebo lekára od pocitov klienta jednoducho nejde. Namiesto toho si treba od takýchto zážitkov oddýchnuť a venovať nejaký čas len sebe.

zena, ktora je vycerpana a drzi sa za hlavu

3. Slabé výkony v práci

Zamestnanci, ktorí nechodia na wellness programy hradené firmou, uvádzajú ako dôvody nedostatok času, málo prospechu z cvičenia alebo nechuť k pohybu. Niektorí si tiež myslia, že ich zdravie nie je pre spoločnosť žiadnou motiváciou v podnikaní. Opak je však pravdou.

Wellness pobyty sa vďaka mixu činností, ako je relax, sauna, masáže, šport či zdravé stravovanie, podieľajú na zlepšovaní zdravotného stavu zamestnanca, a teda aj prispievajú k jeho produktivite. A napokon, ak zamestnanec zostane zdravý, firma predchádza nadmernej fluktuácii a šetrí na zdravotnej starostlivosti.

Dôkazom toho je firma Johnson and Johnson. Tá vďaka wellness pobytom ušetrila na zdravotnej starostlivosti 250 miliárd dolárov a takisto zaznamenala nižší počet fajčiarov a zamestnancov s vysokým krvným tlakom.

4. Stereotyp

Povinnosti v práci, starostlivosť o domácnosť, a to všetko neustále dokola. Je celkom prirodzené, že v dôsledku každodennej rutiny sa dostaví stereotyp, ktorý spôsobuje nedostatočné pracovné nasadenie a určite neprispieva ani k lepšej fyzickej a psychickej pohode.

Takže aby ste nepriaznivý kolobeh aktivít zamenili za niečo prospešnejšie, doprajte si wellness. Pretože ako sme spomínali vyššie, popri saunách, masážach a kúpeľoch si energiu dobijete aj vďaka aktívnemu a často menej tradičnému oddychu.

Skvelé na wellness pobytoch je, že si môžete zacvičiť jogu alebo ísť na turistiku. Počas pobytu rovnako rátajte so zdravou stravou. Ak je to možné, vyhľadajte odborníka, ktorý vám poradí, ako takúto stravu preniesť aj do každodenného života. Pestrejší jedálniček bude jednou z mnohých zmien, ktoré si z wellness pobytu odnesiete.

krasne ranajky v kokosovej miske

5. Žiadne nové impulzy

Zabehnutý stereotyp neraz vedie k tomu, že si nenachádzate čas na nové aktivity alebo sa stále stretávate s tými istými ľuďmi. Pri množstve práce a domácich povinností je to celkom pochopiteľné.

Raz za čas však treba aj rutinu v trávení voľného času a vzťahoch trochu oživiť. Tak ak ste doteraz neskúsili ajurvédsku masáž alebo hydroterapiu, prečo si tieto procedúry nedopriať práve počas wellness pobytu?

To isté platí aj pri športoch. Aktivity ako beh alebo bicyklovanie môžete na chvíľu vymeniť za nordic walking či jazdu na koni.

ranne behanie

Nebojte sa ani spoznávania s novými ľuďmi. Nielenže si tak rozšírite okruh priateľov, ale stretnete sa tiež s osobami, ktoré pravdepodobne hľadajú to isté, čo vy – fyzickú a duševnú pohodu.

Pohodu v akýchkoľvek podobách si môžete dopriať aj počas nášho týždňového wellness pobytu v Počátkoch. Tešiť sa môžete na masáže, parné kúpele či nordic walking s inštruktážou. A čo je skvelé, program si zostavujete podľa vlastných preferencií. 

Informácie o ďalších wellness, ale aj joga pobytoch nájdete na našom webe. Budeme radi, ak vás na niektorom z nich uvidíme.