5 + 1 tipov, ako zostať zdravý na cestách

28.1.2022
Prečítané 1497 x

Vyrážate na cesty do zahraničia? Za poznaním samých seba, novej kultúry, prírodných krás alebo si idete odpočinúť od všedného života? Nech už ste skúsený cestovateľ alebo dovolenkár, idete cestovať do hôr alebo sa opaľovať k moru, v žiadnom prípade sa nechcete potýkať so zdravotnými problémami. V tomto článku nájdete 5 + 1 tipov a doporučení, ako sa správať, aby ste zostali zdraví na cestách a mohli si tak užiť každú chvíľu.

1. Dodržujte na cestách vyváženú stravu

Určite tušíte, že zdravá a vyvážená strava v kombinácií s dostatočným pitným režimom zaisťuje vášmu telu dostatočnú dávku energie a potrebných živín. To, ako sa stravujete hrá zásadnú úlohu pre vaše zdravie nielen doma ale aj na cestách.

Práve pri cestovaní môže byť dodržiavanie zdravého stravovania náročné. Základom úspechu je starostlivé plánovanie a príprava. Vždy by ste mali mať po ruke aspoň malú desiatu v podobe zeleniny, ovocia, orieškov, proteínovej tyčinky alebo napríklad sendviču.

Na cestách tiež pozor na nezávadnú vodu. Pokiaľ cestujete do oblastí s kontaminovanou vodou, nezabudnite na čistenie vody pomocou vodných filtrov. 

2. Sledujte zdravotné odporúčania štátov

Pred cestou do zahraničia odporúčame zistiť si všetky potrebné informácie vrátane odporúčaných a povinných očkovaní cieľovej destinácie, obzvlášť pokiaľ je vašou cieľovou destináciou iný svetadiel - Afrika, Južná Amerika alebo Ázia. Očkovanie vykonáva špecializované pracovisko cestovnej medicíny.

Väčšina očkovaní má len odporúčací charakter a je teda na vás, aby ste po konzultáciách s lekárom zvážili riziká. Ale nájdu sa aj očkovania, ktoré sa vyžadujú.

Medzi vyžadované očkovania patria očkovania proti ochoreniu:

  • Žltá zimnica (napr. V Benine, Kamerune...)
  • Meningoková meningitída (pre pútnikov do Mekky)

Medzi očkovania, ktoré sú odporúčané patria napr.:

  • Japonská encefalitída (Indonézia, Filipíny...)
  • Záškrt (cestujúcim starším ako 40 ročným pri dlhodobých pobytoch v krajinách epidemického výskytu záškrtu)

Všetky informácie nájdete na stránkach ÚVZSR.

3. Pozor na hmyz

V exotických krajinách v Strednej alebo Južnej Amerike, Afrike alebo juhovýchodnej Ázii bude treba podstúpiť tiež očkovania proti malárii a odporúčame vziať si tiež lieky proti malárií. Tú a množstvo ďalších ochorení v tropickom podnebnom pásme prenáša totiž hmyz.

V rámci prevencie používajte repelent proti hmyzu - najlepšie vás ochráni taký, ktorý obsahuje látku DEET a repelent aplikujte aj niekoľkokrát počas dňa. Spite v miestnostiach, ktoré sú chránené sieťkami proti hmyzu.

4. Zbaľte si základné lieky

Prevencia je základ úspechu na to, aby ste na cestách zostali fit. Chýbať by vám nemala lekárnička so základnými liekmi proti nevoľnosti, tráviacim ťažkostiam, na alergie, mykózu, zápal, bolesť alebo kašeľ. Chýbať by nemali tiež prípravky pre ošetrenie drobných poranení ako je dezinfekcia, obväzy, náplaste a ďalšie, zvlášť ak cestujete s deťmi.

Na dlhodobé cesty odporúčame pribaliť tiež antibiotiká alebo prostriedky na dezinfekciu vody. Výbava lekárničky sa líši podľa toho, do akej oblasti cestujete, ako dlho tam budete a tiež pre koľko osôb lekárničku vybavujete.

TIP: Na cesty odporúčame vziať tiež univerzálne prírodné antibiotikum dračia krv, ktorá má viacúčelové využitie. Pomôže vám napríklad znížiť horúčku, zastaviť hnačku alebo zahojiť najrôznejšie škrabance.

5. Chráňte sa pred slnkom

Vydali ste sa do destinácie, pre ktorú je typické teplo a slnko? Cestovanie vám môže pokaziť aj spálenie zo slnka alebo prehriatie organizmu. Ako mu predchádzať?

Nezabudnite si do kufra alebo batohu pribaliť ochranné opaľovacie prostriedky, používajte slnečné okuliare a pokrývku hlavy. Dodržujte pitný režim a pokiaľ to je možné, vyhýbajte sa pobytu na slnku medzi 10. a 15. hodinou.

6. Nepreceňujte svoje sily a pozor na úrazy

Nikdy na cestách nepreceňujte svoje sily. Pokiaľ sa chystáte na horský výstup, pamätajte, že môže prísť výšková choroba. Dbajte na dostatočný príjem tekutín a nebráňte sa prestávkam. Pozor dajte tiež na úrazy - teda nezostáva iné, než byť opatrný.

Pri turistike všeobecne, pri tej horskej obzvlášť, je základ mať pevné a kvalitné topánky, ktoré vám spevnia členok. Tým sa znižuje riziko vyvrtnutia a boľavých nôh. Ale pozor, pred výstupom odporúčame topánky vyskúšať! Taký pľuzgier z nových topánok môže otráviť celý výstup.

Samozrejmosťou v rámci prevencie, by malo byť  kvalitné cestovné/úrazové poistenie.

7. Pracujte na svojej imunite

Keď budete celoročne pracovať na svojej imunite, znižuje sa všeobecne vaša šanca, že vás zloží každý vírus, ktorý okolo vás preletí. Viete, ako môžete svoj imunitný systém posilňovať?

  • Snažte sa jesť zdravo, užívajte dostatok vitamínov a minerálov, pre imunitný systém je dôležitým vitamínom vitamín A
  • S posilnením imunity vám pomôžu tiež CBD kvapky
  • Nestresujte sa kvôli maličkostiam, cvičte jogu, dbajte na duševnú pohodu
  • Nebráňte sa dostatočnému spánku okolo 7,5 hodiny
  • Konzumujte potraviny, ktoré podporujú imunitný systém, patria medzi ne napríklad cesnak, zázvor, huby shiitake alebo kurkuma, potraviny s vysokým obsahom vitamínu C a zinku
  • Otužujte sa. Jedným z benefitov otužovania je práve zlepšenie imunitného systému
  • Vyhýbajte sa fajčeniu a alkoholu
  • Nebojte sa fyzickej aktivity