10 spôsobov, ako znížiť stres vo svojom živote

10.11.2021
Prečítané 2731 x

So stresom sa stretáva dnes každý z nás. Je však dôležité, aby sme sa ním nenechali pohltiť.  Krátkodobo môže byť malá miera stresu užitočná. Ale dlhodobo môže mať vysoký stres  nepriaznivý vplyv na naše fyzické, psychické, emocionálne aj duševné zdravie. Preto by sme sa so stresom mali naučiť pracovať. Ako? Tomu sa budeme venovať v našom článku.

Čo je stres?

Stres možno definovať ako súbor nepriaznivých vplyvov organizmu, ktoré vyvolávajú fyzickú, mentálnu a emocionálnu reakciu. Pri strese sa uvolňujú 2 hormóny, adrenalín a kortizol, tj. stresový hormón. Vďaka týmto hormónom začne telo reagovať.

Treba podotknúť, že stres nemusí byť iba zlý. Krátkodobé vystavenie stresu môže zvýšiť výkonnosť alebo pomôže vyhnúť sa nebezpečenstvu. Rozlišujeme 3 druhy stresu:

  • Pozitívny stres - vyznačuje sa produkciou adrenalínu a vzrušením. Pomáha vyhnúť sa nebezpečenstvu, motivuje na dosiahnutie cieľov a stimuluje k lepšiemu výkonu.
  • Akútny stres - je krátkodobý a stále prínosný. Je to stres charakterizujúci život. Prežívaním a vystavovaním sa stresovým situáciám sa stávame odolnejší voči podobným problémom. Vďaka tomuto každodennému stresu sme každým dňom silnejší a učíme sa zvládať stresové situácie.
  • Chronický stres - je dlhodobý a je ťažké sa ho zbaviť. Človek si naň ľahko zvykne, a tak si ho často ani neuvedomuje. Práve to, vedie k zdravotným komplikáciám. Chronický stres má negatívny vplyv na celkový stav chorého aj zdravého človeka. Nielenže môže privodiť rad zdravotných komplikácií, ale zároveň pretrvávajúci chronický stres predlžuje potrebnú rekonvalescenciu. 

Príznaky stresu

Keď človek zažíva stresovú situáciu, telo reaguje. Reaguje spomalením bežných telesných funkcií, ako je tráviaci, či imunitný systém. Telo zväčša všetky zdroje sústreďuje na rýchle dýchanie, prietok krvi, bdelosť a využitie svalov.

Fyzické príznaky stresu:

  • vysoký krvný tlak
  • zrýchlené dýchanie
  • spomalenie tráviaceho systému
  • klesanie obranyschopnosti
  • bolesť hlavy
  • napätie a stiahnutie svalov
  • zvýšená bdelosť a nespavosť
  • pokles sexuality
  • nepravidelnosť menštruačného cyklu
  • zmeny vo váhe, atď.

Psychologické a emocionálne príznaky stresu:

  • problém sústrediť sa
  • úzkosť a depresia
  • problém s pamäťou
  • únava a vyčerpanie
  • podráždenosť a frustrácia
  • náladovosť

Ďalšími príznakmi u ľudí dlhodobo potýkajúcimi sa so stresom môže byť problém s návykovými látkami. Závislosť ľuďom ,,pomáha” kompenzovať stres alebo od neho utiecť. U budúcich mamičiek môže byť stres jediným dôvodom pre vznik tehotenskej cukrovky.

Ako sa chrániť pred stresom

Znovu pripomíname, že je dôležité naučiť sa stres vnímať ako niečo pozitívne a súčasne ho ovládať a pracovať s ním. V prípade, že sa človek naučí so stresom pracovať, nemal by sa jeho stres nikdy zmeniť na chronický. Ako na to?

Hovoriť NIE

Hovoriť nie môže niekto nazývať umením. To, že niekoho odmietneme, neznamená, že sme zlí ľudia a myslíme iba na seba. Pri dobrom vysvetlení každý naše rozhodnutie pochopí. A v prípade, že nepochopí, zbavíme sa ďalšieho zdroja stresu.

Dychové cvičenia

Najvýznamnejším prejavom stresu je, že naša hruď oťažieva a každý nádych je o to náročnejší. Naučiť sa poriadne dýchať nám môže v boji proti stresu pomôcť. Dôležité je dýchať zhlboka. Dýchať by sme mali nosom a z plných pľúc. Po nadýchnutí chvíľu zadržíme dych a potom prudko vydýchneme. Opakovať by sme mali nádych aspoň 7x. Samozrejme vyskúšať môžeme aj iné dychové cvičenia.

Zdravé jedlo a dostatok tekutín

Stres môže v niekom vyvolať túžbu na sladké alebo slané, väčšinou však nezdravé veci. U niekoho naopak nechuť k jedlu. V každom prípade, pravidelná a zdravá strava je dobrý základ. Na dodržiavanie pitného režimu, by sme mali myslieť v každej situácii. Piť by sme mali predovšetkým čistú vodu.

Cvičenie

Pohyb, cvičenie a vlastne akákoľvek aktivita môže pomôcť odbúrať všetok kumulovaný stres. Pri športe sa do tela vyplavujú hormóny, vrátane hormónu šťastia, ktoré upokojujú, nabíjajú novou energiou a zlepšujú celkovú náladu. Aj cvičenie môže byť plnohodnotný relax.

Odpočinok

Doprajme si riadny odpočinok. Na chvíľu zabudnime na všteky starosti a zrelaxujme sa. Môžeme si čítať, ísť sa prejsť do prírody, užiť si skvelú masáž alebo ísť spať. Ale hlavne, skúsme sa odpútať od všetkej technológie a byť chvíľu nerušení sami so sebou.

Meditácia

Meditácia je pravdepodobne tou najúčinnejšou metódou, ako zahnať stres. Správna relaxácia a dokonalé uvoľnenie tela a mysli pomáha zbaviť sa chronického stresu a vrátiť telu harmóniu a zdravie.

Vedeli ste, že…

relaxácia znižuje riziko vzniku rôznych civilizačných chorôb ako je napríklad cukrovka?

Umenie

Je dokázané, že hudba, kreslenie a iné umelecké aktivity pomáhajú človeku zbaviť sa stresu. Sústrediť sa na niečo zmysluplné a ponoriť sa iba do tvorby alebo melodických tónov dokáže divy.

Domáci maznáčikovia

Na čo by sme nemali zabudnúť, sú naši štvornohí priatelia. Zooterapia je dnes už v medicíne bežne používaná. Tráviť čas s týmito oddanými milujúcimi dušičkami nám pomôže vysporiadať sa s hocičím.

Maznanie a sex

Aj keď vzťahy často bývajú pôvodcom stresu, môžu ho účinne zahnať. Je vedecky dokázané, že párové maznanie a sex pomáha zmierniť stres. Pri týchto fyzicky príjemných aktivitách dochádza k zníženiu stresového hormónu a naopak uvoľneniu oxytocínu, endorfínov a ďalších hormónov zlepšujúcich náladu.

Smiech

No a to najlepšie na koniec. Smiech je zaručená cesta, ktorá vedie k životu bez chronického stresu. Prečo? Smiech dokáže uvoľniť celé telo, posilniť imunitný systém, spáliť kalórie, posilniť funkcie srdca a uvoľniť endorfíny. Navyše sa môžeme zamyslieť aj nad nórskou štúdiou, ktorá došla k záveru, že smiech predlžuje život.

Spôsobov, ako sa pobiť so stresom, ktorý nás pohlcuje, je nekonečné množstvo. Každý z nás by si mal nájsť tú najlepšiu cestu.

Možnosť je i vyskúšať pobyt, ktorý je zostavený presne na to, aby vám pomohol stres odbúravať. Už len samotné pokojné prostredie na takomto antistresovom pobyte je liečivé.